De Rotterdamse vlag, groen-wit-groen, is jarig. Waarom deze kleuren?

10 February 2024, 11:44 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

De Rotterdamse vlag was afgelopen week jarig. Het was 75 jaar geleden dat de vlag werd aangenomen, maar waarom is deze groen-wit-groen. Iedereen kent de Rotterdamse vlag, met zijn 2 groene banen en 1 witte. De kleuren groen en wit zijn dan ook onlosmakelijk met Rotterdam verbonden. Maar, waarom? En is dit eigenlijk altijd al zo geweest?

Ter hoogte van waar straks het Hofbogenpark. Link opent een externe pagina begint, bij het oude Station Hofplein, stond in de middeleeuwen een kasteel: Hof van Wena. Dit kasteel werd al in 1306 genoemd in aktes. De familie Bokel van Wena was de bekendste bewoner. Dit was een belangrijke familie in de jonge, middeleeuwse stad. Ook waren ze de baas van verschillende gebieden rond Rotterdam waaronder Oost- en West-Blommersdijk en Beukelsdijk. Het wapenschild van deze adelijke familie was groen met wit. Het wit stond voor de rivier de Rotte en het groen voor de vruchtbare oevers. En zo komen deze kleuren al vanaf de 14e eeuw in Rotterdam voor. Ons groen-witte stadswapen werd toen ook al gebruikt. In 1351 werden hier 4 leeuwen aan toegevoegd  door graaf Willem III van Holland. Nu weten we ook meteen waar de namen Hofplein en Weena vandaan komen. Net als de Hofdijk en de Heer Bokelweg, waar tot in de 19e eeuw nog resten van het kasteel te zien waren.

De kleuren groen en wit zijn dus al vanaf de middeleeuwen de kleuren van Rotterdam, maar het aantal banen en de volgorde verschilde nogal eens. Zo voerden Rotterdamse schepen vaak een vlag met 11 horizontale banen: 6 groene en 5 witte. En het stadswapen had 3 verticale banen. Ze hadden maar een ding gemeen: de kleuren.

10 februari 1949
Na de Tweede Wereldoorlog vond de stad Rotterdam het tijd om 1 vlag te voeren. 75 jaar geleden, op 10 februari 1949, was het zover. Toen werd de Rotterdamse vlag zoals we die nu kennen aangenomen door de gemeenteraad. De kleurencombinatie en afmetingen van de banen waren vanaf nu officieel vastgesteld. Onze vlag is dus relatief jong, net als het motto 'Sterker door strijd', dat pas een jaar daarvoor aan de stad was geschonken door koningin Wilhelmina.

Meer vlaggen in de stad
VVD-raadslid Tim Versnel (nu wethouder van onder andere Werk & Inkomen) heeft ervoor gezorgd dat de Rotterdamse vlag meer zichtbaar is in de stad. In maart 2021 werd zijn initiatiefvoorstel ‘Wapperen met die handel’ aangenomen door de Rotterdamse gemeenteraad. Hierin staat dat de vlag onder andere een plek moet krijgen bij gebouwen van de gemeente, bij bruggen, scholen en in winkelstraten. Ook zijn er sindsdien bij de gemeentegrens langs de weg nieuwe welkomstborden gekomen, met de vlag en het stadswapen erop. Lees het initiatiefvoorstel via deze link. Link opent een externe pagina.

En sport dan?
Rotterdammers zijn behoorlijk trots op ‘hun’ groen-wit-groen. Maar bij Rotterdamse sportclubs komen die kleuren gek genoeg niet zo vaak terug. Hockeyclub Rotterdam speelt bijvoorbeeld in het groen, net als de professionele basketballers van Rotterdam. Maar de honkballers van Neptunus spelen in het blauw. En zowel bij Feyenoord, Sparta als Excelsior voeren de kleuren rood, wit en zwart de boventoon. Groen en wit zijn bij hen alleen gereserveerd voor uitshirts of de kleuren van de cornervlag.